Okupují Izraelci Palestinu, nebo Palestinci Izrael?

15. 05. 2021 20:37:13
V kontextu současného konfliktu v Izraeli se v diskuzích na veřejných sítích objevují názory, že Izraelci okupují zemi Palestincům, že jim zemi ukradli atd. Co je na tom však pravdy? Pojďme si shrnout pár základních faktů.
  • Palestina jako suverénní stát nikdy neexistovala. Jedinou výjimkou bylo období židovského Judského království.
  • Arabové přišli do oblasti až v 7 století n.l. v rámci arabské expanze. Nemají nic společného s Pelištejci (nebo také dle staršího českého názvu Filištíny), což byl indoevropský národ. Samotný pojem Palestinec je nepřesný – jedná se o Araby z Palestiny nebo také palestinské Araby. „Během trvání Britského mandátu Palestina byl termín "Palestinec" užíván pro zjednodušení pro všechny jeho občany bez rozdílu náboženské nebo etnické příslušnosti“ (zdroj 5). Definice termínu „Palestinec“ pochází až z roku 1968 a je z pera Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) a označovala všechny arabsky mluvící obyvatele území Izraele. Dnešní používání označení Palestinec pouze pro lokální Araby tak ve světě vytváří mylný dojem, že mají na území Palestiny jakési právo.
  • Do vyhlášení Mandátu pro Palestinu z roku 1922 bylo území dnešního Izraele součástí Osmanské říše.
  • V listopadu 1917 vniká tzv. Balfourova deklarace (podle britského minstra zahraničních věcí), v níž byly vyjádřeny sympatie pro "zřízení židovského domova v Palestině“.
  • V říjnu 1918 Osmanská říše kapitulovala a začala série mezinárodních konferencí, jejichž tématem bylo mimo jiné i řešení území současného Izraele a sousedních zemí:
  • duben 1920, San Remo: konference vítězných mocností (za účasti Velké Británie, Francie, Itálie, Japonska a USA jako pozorovatele), bylo rozhodnuto, že území na západ od Jordánu, včetně Jeruzaléma, se má stát součástí „židovské vlasti“. Rozhodnutí konference akceptoval Kongres Spojených států v roce 1922 a bylo potvrzeno mezinárodní britsko-americkou dohodou o Palestině v roce 1925. Mandát Liga národů udělila Velké Británii. (obr.1)
  • červenec 1922 - Liga národů: byl vyhlášen tzv. Mandát pro Palestinu (MfP), který schválilo všech 51 členských zemí, tento mandát je nezrušitelný a platí tedy dodnes! Židům bylo přiznáno „politické právo“ na západ od řeky Jordán, Arabům žijícím v židovském státě měla být zajištěna práva občanská a náboženská (což se stalo a platí dodnes). Do roku 1948 byl také jediným mezinárodně platným dokumentem o uspořádání na území dnešního Izraele. Oproti plánovanému uspořádání ze San Remo, ztratila „židovská vlast“ 77 % své rozlohy (na východ od řeky Jordán). Balfourova deklarace se díky MfP stala také mezinárodně platným dokumentem. Text Mandátu pro Palestinu nabyl účinnosti v září 1923. (obr.2 - území "židovské vlasti" dle MfP)
  • 1923 – Velká Británie porušila ustanovení Mandátu pro Palestinu, že žádné území Palestiny nebude odstoupeno, pronajato nebo dáno pod kontrolu vlády cizí země, a odevzdalo Golanské výšiny Francii, jako správci Sýrie. Ke změně Mandátu mohlo dojít jen se souhlasem Ligy národů, což se nestalo. Došlo tak k porušení dodnes platné mezinárodní dohody.
  • 1925 – Británie (jako správce území) rozdělila území na Palestinu a Zajordánsko.
  • listopad 1947 – byla přijata rezoluce OSN č. 181/1947, která definovala novou mapu uspořádání v „židovském státu“ (obr. 3). Uvedená rezoluce však nikdy nebyla právně závazná (!). Ani sama Charta OSN takové pravomoci OSN nedává. Židé přesto s uspořádáním souhlasili, Arabové však s ním nesouhlasili, viz poznámka níže. Arabové se tak sami vzdali možnosti uspořádání, o které dnes bojují. Pouze dvojstranná dohoda mezi reprezentací Židů a Arabů by z návrhu rezoluce OSN činila mezinárodně závazný dokument, což se nestalo.
  • Poznámka: „Židé plán přijali, přestože 75 % území, které jim bylo přiřknuto, byla poušť, zatímco Liga arabských států a Vysoká arabská komise plán odmítly s odůvodněním, že porušuje „ustanovení Charty OSN, které dává národu právo na určení svého vlastního osudu“.“ (zdroj 7)
  • Květen 1948 – vyhlášení nezávislosti Státu Izrael. Mimochodem – Stát Izrael nevznikl na základě rezoluce OSN č. 181/1947 (právně nezávazného dokumentu), ale na základě Mandátu pro Palestinu z roku 1922 (mezinárodně právně platného dokumentu, viz také obr. 2). Arabové ihned druhý den po vyhlášení samostatného Státu Izrael zahájili válku proti nově vzniklému Státu Izrael (tzv. První arabsko-izraelská válka), během níž Jordánsko anektovalo Západní břeh Jordánu a Východní Jeruzalém, Egypt okupoval Pásmo Gazy. Stát Izrael obhájil právo na samostatnost i díky pomoci z Československa.
  • 1967 – napadení Izraele ze strany Egypta, přidala se Sýrie a Jordánsko, vypukla tzv. Šestidenní válka, kdy Izrael získal zpět SVÁ území – Západní břeh Jordánu a Východní Jeruzalém (anektovaný Jordánskem v roce 1949), Pásmo Gazy (okupované Egyptem od roku 1949) a Golanské výšiny (v rozporu s mezinárodními platnými dohodami předané Velkou Británií Sýrii v roce 1923).
  • 2008 – tzv. Olmertův plán, kdy Izrael nabídl palestinským Arabům vše, oč žádali (Západní břeh Jordánu, Východní Jeruzalém, Pásmo Gazy, přístup na Chrámovou horu, viz obr.4). Konkrétně to bylo 99,3% územních požadavků Arabů. Zbývajících 0,7 % nebylo možné poskytnout z důvodu existence židovských osad, Izrael však nabídl kompenzace. Palestinští Arabové odmítli. (Zdroj 1).

Za celou dobu existence Státu Izrael měli možnost palestinští Arabové získat nezávislost v rámci území určeného pro „židovskou vlast“ již v roce 1922, vždy však odmítli. „Mahmúd Abbás, když v rozhovoru pro izraelskou televizi přiznal, že arabský svět udělal v roce 1947 chybu, když odmítl plán OSN na rozdělení tehdejší mandátní Palestiny na židovský a palestinský stát.“ (Zdroj 8)

Palestinští Arabové ústy svých vůdců deklarují snahu o ovládnutí celých 100 % území Izraele a vyhnání všech Židů. Svědčí o tom také znak Organizace pro osvobození Palestiny (OOP), viz Obr.5, který je hojně užívaný například i na suvenýrech z území tzv. Palestinské autonomie (já jej mám například z Betlému).

Podívejme se i na mapu zemí s převážně muslimským obyvatelstvem – Izrael je jimi zcela obklopen (obr. 6).

Takže se vracím zpět k úvodní otázce - okupují Izraelci Palestinu, nebo Palestinci Izrael?

Zdroje:

  1. Přednáška Matouše Zoubka z 18. 2. 2017 pro Českobratrskou církev evangelickou:

https://www.youtube.com/watch?v=dXMQyuIvnZ4

  1. https://neviditelnypes.lidovky.cz/zahranici/historie-o-sebeurceni-palestinskych-zidu.A140404_090716_p_zahranici_wag/tisk
  2. https://cs.wikipedia.org/wiki/Pelištejci
  3. https://cs.wikipedia.org/wiki/Palestinci
  4. Obr.1 a Obr. 2: http://www.mythsandfacts.org/conflict/mandate_for_palestine/mandate_for_palestine.htm
  5. Obr.3: https://www.mfa.gov.il/mfa/aboutisrael/maps/pages/1947%20un%20partition%20plan.aspx
  6. https://cs.wikipedia.org/wiki/Izrael
  7. https://www.e15.cz/zahranicni/abbas-zamitnout-v-roce-1947-plan-na-rozdeleni-palestiny-byla-chyba-712670
  8. Obr. 4: https://sites.google.com/site/misjuderias/israel/historia/2008-2017---septima-decada/2008---olmert-propone-plan-de-division-territorial-a-abbas-16-sep
  9. Obr. 5: https://www.jewishvirtuallibrary.org/palestinian-maps-omitting-israel
  10. Obr. 6: https://cs.wikipedia.org/wiki/Islámský_svět
Autor: Filip Endal | sobota 15.5.2021 20:37 | karma článku: 45.75 | přečteno: 11885x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 32 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 14.75 | Přečteno: 177 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 41 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 10.79 | Přečteno: 131 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 18.86 | Přečteno: 236 | Diskuse
Počet článků 9 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3110

Podnikatel, architekt, analytik/statistik (makroekonomie, stavebnictví, nemovitosti), v minulosti působící řadu let v neziskovém sektoru na mezinárodní úrovni. Pracovní působení v Nigérii, Iráku, Brazílii, Rusku, Bosně a Hercegovině, na Islandu. Několik let student spisovné arabštiny, bývalý člen česko-arabského kulturního klubu Opus Arabicum (dnes již likvidovaný).

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...